Två Weidemann, 13 giraffer och 4 elefanter.

23.07.2022
Ein Weidemann eHoftrac 1160 steht in einem Innengehege und ein Tierpfleger befüllt die Leichtgutschaufel mit Futter

Två tysta och utsläppsfria Weidemann lastmaskiner i Knuthenborg Safaripark. 

De exotiska djuren på Knuthenborg Safaripark på Lolland (Danmark) kan vara nöjda: Två eldrivna Weidemann 1160 eHoftracs har flyttat in i giraffstallet och elefanthuset. Maskinen bort gödsel och kör in grenar och kvistar i elefanthägnet. I giraffhägnet har den andra Weidemann samma uppgift som hos elefanterna. För bättre manövrerbarhet försågs dock denna maskin med smalare däck.

Speciellt de 13 girafferna och de fyra före detta cirkuselefanterna lockar besökarnas uppmärksamhet. Men självklart har safariparken mer att erbjuda: Totalt lever 700 djur i parken och kan beundras av besökare.

Ein Tierpfleger steht vor einem Elefantengehege

Luft för elefanternas sand.

I elefanthuset, som är över 2 000 m² stort, tar Weidemann-lastaren också hand om att luckra upp sanden. Cirka 1 000 m³ av sanden måste regelbundet luckras upp så att det inte komprimeras. Ett lämpligt underlag är särskilt viktigt för elefanternas fötter och deras välbefinnande. "Vi använder också Weidemann för att bygga små sandkullar där elefanterna gärna vilar", förklarar chefszoolog Rasmus Nielsen. De två eldrivna 1160 eHoftrac har ersatt en dieseldriven Weidemann. Egentligen var det meningen att Knuthenborg Safaripark bara skulle ersätta den gamla Weidemann Hoftrac 1250 med en ljudlös och utsläppsfri 1160 eHoftrac. Efter ett samtal med försäljningsrådgivaren Peter Røjkjær på Weidemann importör och återförsäljare Stemas A/S blev det snabbt två maskiner.

Ett bättre arbetsklimat för medarbetarna.

Det är inte bara elefanterna och girafferna som uppskattar de elektriska fordonen i safariparken. – I själva verket förbättrar maskinerna även arbetsmiljön för våra anställda, som får ett mycket bättre inomhusklimat i både giraffhägn och i elefanthuset. Samtidigt fick vi ytterligare en fördel tack vare det minskade bullret. Tidigare hände det ofta att anställda inte hörde våra radiosamtal eftersom bullret från den dieseldrivna maskinen överröstade samtalen. Detta händer inte längre. Därför innebär den tysta elektriska drivningen också en betydande förbättring av vår kommunikation”, säger Rasmus Nielsen.