2 sähköistä Weidemann-konetta, 13 kirhavia ja 4 norsua.

23.07.2022
Ein Weidemann eHoftrac 1160 steht in einem Innengehege und ein Tierpfleger befüllt die Leichtgutschaufel mit Futter

Kaksi hiljaista ja päästötöntä Weidemann-kuormaajaa Knuthenborgin safaripuistossa. 

Tanskan Lollandilla sijaitsevan Knuthenborgin safaripuiston eksoottisilla elämillä on aihetta iloon: Kirahvitallissa ja norsutalossa on käytössä kaksi sähkökäyttöistä Weidemann 1160 eHoftracia. Norsuaitauksessa kone vie pois lantaa ja tuo paikalle erikokoisia oksia. Kirahviaitauksessa toimii toinen Weidemann samoin tehtävin. Paremman ketteryyden vuoksi koneeseen on kuitenkin asennettu kapeammat renkaat.

Kolmetoista kirahvia ja neljä entistä sirkuselefanttia ovat paikan vetonauloja. Safaripuistosta löytyy toki paljon muutakin: Puistossa elää yhteensä 700 eläintä vierailijoiden ihailtavina.

Ein Tierpfleger steht vor einem Elefantengehege

Ilmaa norsujen hiekalle.

Yli 2 000 m²:n kokoisessa norsutalossa Weidemann-kuormaaja huolehtii myös hiekan ilmauksesta. Noin 1 000 m³:n suuruinen määrä on ilmattava säännöllisesti, jottei se tiivisty. Sopiva maapohja on erityisen tärkeä seikka norsujen jaloille ja hyvinvoinnille. ”Käytämme Weidemann-konetta myös pienten hiekkakumpujen rakentamiseen, joilla norsut lepäävät mielellään”, selittää johtava eläintieteilijä Rasmus Nielsen. Kahdella sähkökäyttöisellä 1160 eHoftracilla on korvattu dieselkäyttöinen Weidemann. Aluksi Knuthenborgin safaripuistossa oli tarkoitus korvata vanha Weidemann Hoftrac 1250 yhdellä meluttomalla ja päästöttömällä 1160 eHoftracilla. Keskusteltuaan Weidemannin maahantuojan ja jälleenmyyjän Stemas A/S:n myyntineuvoja Peter Røjkjærin kanssa puiston väki päätyi nopeasti kahteen koneeseen.

Parempi työympäristö työntekijöille.

Muutkin kuin norsut ja kirahvit iloitsevat safaripuiston sähkökuormaajista. ”Koneet todellakin parantavat myös työntekijöidemme olosuhteita. Heidän työympäristönsä on paljon miellyttävämpi niin kirahviaitauksessa kuin norsutalossakin. Samalla alhaisemmasta melutasosta on ollut muutakin hyötyä. Ennen kävi usein niin, että työntekijät eivät kuulleet radiokutsujamme, koska dieselmoottorin melu oli niin voimakas. Tätä ei enää tapahdu. Hiljainen sähköinen voimansiirto on siis parantanut selvästi myös viestintäämme”, Rasmus Nielsen toteaa.