1880 som toppbestigare.

19.03.2020
Gruppenbild, Personen mit Maschine

På 1 780 m över Garmisch-Partenkirchen, på toppen av berget Wank, ligger Wankhaus som tillhör den tyska alpinklubben (DAV).

Denna traditionsfulla bergsstuga exploateras av Martina Simon och hennes totalt sex medarbetare, som under hela året sörjer för välbefinnandet för både infödingar och ett stort antal turister. Hennes livspartner Max Gröbl lever och arbetar också i Wankhaus. Det var han som år 2016 intresserade sig för en kraftfull Weidemann 1880. Sedan dess har maskinen kört över 800 drifttimmar i dagliga arbetsinsatser

Weidemann Hoftrac 1880 im Einsatz

Speciellt under vintermånaderna, i vilka det kan ligga upp till 4,60 m snö på Wank, används 1880 upp till sju timmar dagligen. För att kunna röja snömassorna med Weidemann förfogar Martina Simon över en skopa och en snöplog. I framtiden tillkommer också en snöfräs. Innan Weidemann kom till Wank utfördes dessa tröttsamma arbeten för hand. Ägarinnan är i synnerhet övertygad över motorns förvärmning. Därigenom blir maskinen snabbt och tillförlitligt arbetsklar på kalla vinterdagar och den tunnare luften på berget är inget problem för förbränningsmotorn.

Weidemann Hoftrac 1880 im Einsatz

Transportmedel? Helikopter!

Inte heller under sommarmånaderna kan lastaren i 18-serien avvaras på Wank. “Det finns absolut inte någonting man kan klaga på hos denna maskin. Vi är mycket tillfredsställda. Det var ett perfekt inköp“, berättar Max Gröbl stolt. Tillsammans med sin son kör han maskinen mest. Utrustad med pallgaffel transporterar Weidemann livsmedel och drycker i nätlådor, som levereras med linbanan till bergstationen och sedan förs av maskinen till bergstugan. Annat gods, exempelvis öl och trä, levereras var fjärde vecka till Wankhaus med helikopter. Weidemann levererades också med hjälp av en helikopter. Inom fem minuter från dalgången var 1880 säkert framkommen på Wank.

“Martl One“ i arbete.

Kärleksfullt kallas Hoftrac® av värdinnan och hennes livspartner för “Martl One“. Martl förs nu bort av Martina och visar, att Weidemann under tiden har blivit så gott som en familjemedlem. 1880 är utrustad med ett Highflow-system, handgasreglage och en kraftfull motor.