1880 som bjergbestiger.

19.03.2020
Gruppenbild, Personen mit Maschine

1.780 m over Garmisch-Partenkirchen, på toppen af bjerget Wank, ligger Wankhaus, der tilhører Deutscher Alpenverein (DAV).

Denne traditionsrige bjerghytte drives af Martina Simon med hendes seks medarbejdere, der året rundt sørger for de lokale gæsters og talrige turisters velbefindende. Også hendes partner Max Gröbl bor og arbejder i Wankhaus. Det var ham, der i 2016 interesserede sig for en kraftfuld Weidemann 1880. Efterhånden har maskinen mere end 800 driftstimer på bagen og anvendes dagligt.

Weidemann Hoftrac 1880 im Einsatz

Særligt i vintermånederne, hvor der kan ligge op til 4,60 m sne på Wank, anvendes 1880-modellen op til 7 timer dagligt. For at kunne rydde snemængderne med Weidemann-maskinen, har Martina Simon en skovl og et sneskjold. I fremtiden er der desuden planlagt en snefræser. Inden Weidemann-maskinen kom til Wank, blev disse arbejder udført manuelt. Ejerne er særligt imponerede over motorforvarmeren. Dermed er maskinen hurtigt og pålideligt klar til arbejdet på kolde vinterdage, og den tynde luft på bjerget er ikke noget problem for forbrændingsmotoren.

Weidemann Hoftrac 1880 im Einsatz

Transportmiddel? Helikopter!

Og heller ikke i sommermånederne kan man forestille sig at arbejde uden 18’er-læsseren på Wank. „Der er intet at kritisere ved denne maskine. Vi er absolut tilfredse. Det var et perfekt køb“, fortæller Max Gröbl stolt. Han er sammen med sin søn den, der kører mest med maskinen. Weidemann-maskinen er udstyret med en pallegaffel og transporterer fødevarer og drikkevarer i gitterbokse, der leveres med tovbanen til bjergstationen og derefter bringes til hytten med maskinen. Andre varer som f.eks. øl og træ leveres hver fjerde uge til Wankhaus med helikopter. Og også Weidemann-maskinen blev leveret med en helikopter. Det tog blot fem minutter at bringe 1880-modellen sikkert op til Wank fra dalen.

„Martl One“ i aktion.

Værtinden og hendes partner kalder kærligt deres Hoftrac® for „Martl One“. Martl er afledt af Martina og viser, at Weidemann-maskinen efterhånden nærmest er blevet et slags familiemedlem. 1880 er udstyret med et highflow-anlæg, håndspeeder og en højtydende motor.