Jordbruks- och energibranschen som en innovativ mix

18.08.2017
Gruppbild på maskier och personer

Familjen Potthoff från Velen (Nordrhein-Westfalen) har ett jordbruk, driver ett stort fotovoltaiskt system och använder en hjullastare med elektrisk drivning i mjölkkostallet.

Sedan drygt ett år äger Potthoff-familjen två nya Weidemann-maskiner: en 4080 för tungt arbete som lastning av matarvagnen eller lastning av stora halmbalar. Dessutom finns en 1160 eHoftrac på gården. Hittills har dieseldrivna hjullastare gjort allt arbete på gården med 100 mjölkkor. "Vi vill dock använda så mycket kraft som möjligt från vårt eget solcellssystem och var därför mycket intresserade av en maskin med en elektrisk enhet", säger Junior Stefan Potthoff, som driver verksamheten tillsammans med sina föräldrar Heinrich och Maria Potthoff. Systemet på taket på den stora maskinhallen har 305 kW och producerar betydligt mer el på sommaren än den som används i driften. I detta avseende är maj den i genomsnitt starkaste månaden. Den ej förbrukade strömmen matas in i nätet. Tack vare den stora anläggningen räcker elektriciteten även för att försörja driften under molniga dagar.

Weidemann 1160 eHoftrac im Einsatz

”Först skaffade vi ett eldrivet företagsfordon. Med 100 km räckvidd kunde vi täcka allt som vi ville göra med fordonet. På så sätt gick vi via e-bilen till eHoftrac®. Med denna gör vi nästan allt på gården: från att strö boxarna och rengöra rännorna till att skjuta upp foder och mocka kalvhyddorna, till att sopa gården. Den är vår utmärkta last-och transport-allrounder. Redan från början var alla entusiastiska över de många applikationsmöjligheterna, accelerationsbeteendet och friheten från avgasutsläpp. Dessutom är den supertyst på vägen”, fortsätter Stefan Potthof. Vad lantbrukaren uppskattar hos eldriften: Eftersom driften är oberoende av hydraulpumpen kan han köra den i "tomgång" och fortfarande nyttja den fulla oljekapaciteten t ex användning för spridning eller sopning. ”Med Dieseldrift måste jag köra i stallet med nästan full gas, med motsvarande buller och avgaser”, säger han. Förutom elbilar är till exempel en sprinklerpump också ansluten till FV-systemet och naturligtvis används många andra batteridrivna verktyg på gården, som t ex häcksax, en frånskiljare, en scooterbräda och mycket mer.

En batteriladdning av 1160 eHoftrac varar teoretiskt i fem timmar. ”Men inget arbete tar så lång tid, så vi kan mellanladda lastaren om och om igen på laststationen och maskinen är på så sätt alltid redo för oss”, förklarar Potthoff. Naturligtvis är det dyrare med två lastare. Men trots detta är det lönsamt för verksamheten. ”Vi har nästan inga kostnader för elektriciteten på sommaren, på vintern däremot 1 000 € i månaden”, säger lantbrukaren. Det ska tilläggas att den stora hjullastaren 4080 med Dieseldrift slits ut långsammare och därmed kan användas längre. Varje lastare används just för det område för vilken dess storleksklass har konstruerats och detta är viktigt även ur en ekonomisk synpunkt. På grund av den positiva erfarenheten med ellastaren, skulle han dessutom komma skaffa sig en större med eldrift. "Vi vill elektrifiera så många enheter som möjligt på gården för att vara beredda för den tid då solsystemet inte längre kommer att få EEG-bidrag," förklarar han. Förutom de ekonomiska fördelarna kommer företaget, som just nu byter till ekologisk mjölkproduktion, också att använda den "gröna" driften för marknadsföring.