Maanviljelyä ja energiateollisuutta innovatiivisena sekoituksena

18.08.2017
Ryhmäkuva koneista ja ihmisistä

Potthoffin perhe Velenistä omistaa tilan, harjoittaa suurimittaista aurinkoenergian tuotantoa ja toimii lypsytilalla sähkökäyttöisellä pyöräkuormaajalla.

Perheellä on ollut kaksi uutta Weidemannia hieman yli vuoden ajan: 4080 raskaisiin töihin, kuten rehunsekoitusvaunun ja rehupaalien kuormaamiseen. Lisäksi tilalla on 1160 eHoftrac. Aiemmin kaikki työt 100 lypsylehmän kanssa tehtiin dieselkäyttöisellä pyöräkuormaajalla. “Haluamme käyttää mahdollisimman paljon oman aurinkoenergialaitoksemme sähköä, ja siten olemme kiinnostuneet sähkökäyttöisistä koneista”, sanoo Stefan Potthoff, joka toimii yhdessä vanhempiensa Heinrichin ja Marian kanssa. Suuren konehallin katolla oleva laitos tuottaa 305 kW ja tuottaa kesällä selkeästi enemmän virtaa, kuin mitä käytössä tarvitaan. Siten toukokuu on keskimäärin vahvin kuukausi. Käyttämätön virta syötetään verkkoon. Laitoksen suuren koon vuoksi virtaa riittää myös pilvisinä päivinä yrityksen käyttöön.

Weidemann 1160 eHoftrac im Einsatz

„Ensimmäisenä hankimme sähköisen käyttöauton. 100 km:n kantama riitti kaikkeen siihen, mitä halusimme autolla tehdä. Siten käytämme sähköautoa eHoftracille®. Sillä tehdään lähes kaikki tilan työt: pilttuiden puhdistamisesta alkaen ruokkimiseen ja vasikoiden lannan kuljettamiseen ja tilan lakaisuun. Se on paras kuormaus- ja kuljetusvälineemme. Alusta lähtien kaikki käyttömahdollisuudet, kiihdytys ja päästöttömyys. Lisäksi se on todella hiljainen käytössä”, jatkaa Stefan Potthoff. Maanviljelijä arvioi sähkökäyttöä: Koska käyttövoima ei riipu hydrauliikkapumpusta, sitä vodaan ajaa “tyhjäkaasulla” ja siten hyödyntää täyttää tehoa. “Kun menen latoon, dieselin täytyy olla lähes täydellä kaasulla, jolloin siitä kuuluu myös paljon melua ja tulee paljon pakokaasuja”, hän sanoo. Sähköautojen lisäksi esim. kastelupumppu PV-järjestelmään liitettynä ja tietenkin siellä on paljon muita akkukäyttöisiä laitteita, kuten pensasaitaleikkureita, katkaisimia ja paljon muuta.

1160 eHoftracin akku kestää teoriassa viisi tuntia. “Mutta mikään työ ei vie niin kauaa, että emme ehtisi ladata kuormaaja latauspisteessä ja siten se on aina valmiina käyttöön”, kertoo Potthoff. Kaksi laturia maksaa luonnollisestikin enemmän. Mutta se kannattaa silti käytössä. “Meillä ei ole oikeastaan ollenkaan sähkölaskua kesällä, talvella se on noin 1000 euroa kuukaudessa”, isäntä kertoo. Lisäksi suuri pyöräkuormaaja 4080 dieselkäytöllä kuluu paljon hitaammin ja sitä voidaan siis käyttää pidempään. Jokaista kuormaajaa käytetään juuri siihen, mihin ne on rakennettu, ja tämä on myös taloudellista. Sähkökuormaajasta saatujen hyvien kokemusten vuoksi halusin kokeilla myös suurempaa sähkökuormaajaa. „Haluamme sähköistää kaikki tilamme koneet niin pitkälle kuin mahdollista, ennen kuin aurinkoenergiajärjestelmä ei enää saa EU-tukea. Taloudellisten etujen lisäksi toiminnassa käytetään “vihreämpää” käyttötapaa myös markkinointiin.