Back to the roots – eHoftrac auttaa mallirakennusmestari Schmidtiä työssään
Christian Schmidtin yritys on valmistanut malleja jo kolmannessa sukupolvessa tunnetuille teollisille yrityksille koko Saksassa, esim. kaasuturbiineille tai akseleille, joita voidaan asentaa myös eHoftraciin.
Kun yrityksen kehitysosasto on kehittänyt uuden osan, tiedot annetaan mallimestarille, Christian Schmidtille. Hän ja hänen 8 työntekijäänsä ja harjoittelijaansa rakentavat mallin toimitetuista tiedoista suurella kärsivällisyydellä ja taidolla. Puusta tai muovimalleista otetaan negatiivinen hiekkamuotti ja ne valmistetaan millimetrin tarkkuudella. Lopuksi siihen kaadetaan nestemäistä metallia, joka sitten kuivuu halutuksi lopputuotteeksi. On selvää, että tässä tarkkuus on erittäin tärkeää. Tarkkuus on myös avainsana vuonna 2015 hankitulle eHoftracille, koska mallinrakentajan aikaisempi maatila sijaitsi aiempi maatila kukkulan vieressä. ”Halusin oikeastaan ostaa trukin helpottaakseni raskaiden kuormien kuljetusta”, kertoo omistaja Christian Schmidt. Pinoamislaite ei kuitenkaan selvinnyt 35% maanpinnan nousuista. Christian Schmidt tutki markkinoita. Ratkaisu löytyi nopeasti 1160 eHoftracista Weidemannilta.
”Ensin en ollut aivan varma, voisimmeko vastata näihin vaatimuksiin”, sanoo Mario Schott, joka on vastuussa Weidemannin sopimuspartnerin HFT:n punaisesta monilahjakkuudesta. ”35% asteen nousun lisäksi täytyi selvittää tiukat käännökset ja kapeat kulkutiet." Kokeet kuitenkin osoittivat, että tämä suuri nousu ja tiukat käännökset korkealla kuormalla eivät olleet mikään ongelma. ”Työntekijäni ovat erityisen iloisia suuresta työn kevennyksestä“, sanoo Christian Schmidt, ”sillä rakennusosamme painavat n. 300 - 800 kg, joskus jopa tuhat kiloa. On helppoa kuvitella, miten ”suosittu” tehtävä oli nostaa sellaisia kuormia teräsramppia ylös. Ylhäällä komponentit täytyy nostaa oven yli monikerroksisen pajan yläkerrokseen. Tässä työssä eHoftrac sen pitkällä etukuormaajalla voittaa viimeisetkin sentit.
Konetta ei myöskään käytetä vain kapeilla ja jyrkillä reiteillä, vaan sitä tulee pystyä käyttämään myös matalissa kuluissa. Sen vuoksi Christian Schmidt päätti käyttää taitettavaa kuljettajan suojakatosta, epsiä. Se voidaan taittaa vain muutamalla käden liikkeellä ja eHoftrac voidaan parkkeerata vain 2 metriä korkeaan talliin yöksi. Avoimeksi jää vain seuraava kysymys: Miksi Christian Schmidt hankki lopulta sähköisen Hoftracin dieselkäyttöisen koneen sijaan? Se on hyvin yksinkertaista: Pajan molemmilla puolilla on asuntoja. Naapuruston rauhan säilyttämiseksi artisaani hankki hiljaisen ja päästöttömän koneen - ja on siihen erittäin tyytyväinen. Christian Schmidtin motto tulee Horst Reiner Menzeliltä: "Käden taidot eivät heijastu kielitaidoissa tai koulutuksessa; ammattilaiset kantavat älyn kultaisissa käsissään.”