Äntligen är det möjligt att byta påbyggnadsredskap på ett lättare sätt!

09.07.2021
Kinder mit Pferden, Stall

Den som uppskattar och älskar Haflinger känner högst troligt till den nordhessiska avelsgården Stange. Några av Tysklands bästa ryttare har denna gård i sina meritförteckningar.

Systrarna Diana Stange och Bianca Fuchs leder nu avelsgården som andra generation. Deras far, Kurt Stange, fick sin första Haflinger som 15-åring och förutom sitt yrke som mjölkbonde påbörjade han redan på 1980-talet aveln med en egen avelshingst för det naturliga hoppningsförfarandet hos dessa hästar fulla med karaktär. Hästaveln kom under årens lopp att betyda alltmer för familjen Stange, både tematiskt och ekonomiskt. Fram till år 2010 fanns det ca 50 mjölkkor och avelsdjur i gårdsverksamheten. Därefter tog Haflinger över alla stallplatser, så att nu ingår ca 40 egna Haflinger (varav 8-10 är ston och en är egen avelshingst) samt ca 18 pensionshästar i den operativa verksamheten. Med 27 hektar gräsmark i direkt anslutning kan djuren beta från slutet på april till början på december. Kunderna till de båda framgångsrika uppfödarna är internationella.

Gruppbild, personer med maskin

En gårdslastare från Weidemann har sedan lång tid tillbaka används hos familjen Stange för djurförsörjningen och sedan år 2016 kör de med stor tillfredsställelse den kompakta 1140 Hoftrac och har dessutom för de dagliga sysslorna klämskopa, lättmaterialskopa, markutjämnare, pallgaffel och balspjut till sitt förfogande. Men det fanns en sak som alltid störde “flickorna“ vid maskinarbete: den tunga på- och avkopplingen av hydraulslangar vid byte av påbyggnadsredskap med den tredje styrkretsen. “Fy vad vi hatade det och som vi ofta inte kunde hantera“, förklarar Diana Stange. “Därför fick vi ofta be far om hjälp. Denna brist brukade tidigare frustrera oss - för övrigt utför gärna allt på egen hand,“ tillägger Bianca Fuchs. När de fick höra om det nya snabbväxlingssystemet ecs (Easy Coupler System) ville de naturligtvis genast prova det i drift. Efter det att deras maskin och påbyggnadsredskap eftermonterats med ecs förlöper ny byte av påbyggnadsredskap utan problem, snabbt och helt utan kraftansträngning – de behöver nu inte ens stiga ned från förarsätet. “Äntligen finns det en teknisk innovation som till och med gör det roligt att byta påbyggnadsredskap och vi kan hantera de olika arbetsuppgifterna snabbt och smidigt“, säger de båda systrarna unisont.

Mer information om ecs får du här