Lypsykarjatila Friesian: Luotettavaa sen olla pitää – kaiken pitää sujua.
Lypsykarjatila Milchhof Friesian GmbH und Co. KG sijaitsee Göldenitzissä noin 30 kilometriä Rostockista etelään. Landmanin perhe on hoitanut suurta tilaa syyskuusta 2005 lähtien.
Oane Landman on kasvanut maatilalla Hollannissa, hankkinut siellä koulutuksensa ja opiskellut maataloutta. Hän tuli yhdessä vaimonsa Willien kanssa Mecklenburg-Vorpommerniin ja työskenteli ensin 10 vuoden ajan suuren lypsykarjatilan johtajana. Landmanin perhe pystyi toteuttamaan unelmansa omasta tilasta 2005: ostetulla tilalla oli noin 200 lypsylehmää, jotka tuottivat tuolloin maitoa 1,7 miljoonaa kiloa vuodessa. Mutta asioita ei jätetty vielä siihen. Tilaa kehitettiin ja laajennettiin järjestelmällisesti, ja eläinkohtaista maidontuotantoa pystyttiin ammattimaisesti lisäämään merkittävästi. Näin ollen Milchhof Friesian -tilalla asustaa tällä hetkellä noin 1 300 lypsylehmää ja muita eri-ikäisiä jälkeläisiä noin 1 100 eläimen verran.
Laadukasta maitoa tuotetaan yhteensä 13,5 miljoonaa kiloa vuodessa, ja se myydään suoraan eri ostajille. Kahdeksan työntekijää lypsävät vuoroissa kaksi kertaa päivässä 20-side-by-side-tuplalypsyasemassa. Milchhof Friesian -tilalla on yhteensä 23 työntekijää eri työtehtävissä, kuten kasvinviljelyssä, eläintenhoidon hallinnassa, biokaasulaitoksella, ruokinnassa, metallitöissä, puhdistuksessa ja kunnossapidossa. Mukana on myös oppisopimuksella työskenteleviä sekä harjoittelijoita, jotka haluavat oppia suuren tilan hoitoa. 923 hehtaaria viljeltyä maata jakautuu 538 hehtaarin viljelysmaaksi (maissia, ruohoa ja syysvehnää) ja 385 hehtaariin laidunta. Eläimistä huolehtiminen on tässäkin etusijalla. Huhtikuusta syyskuuhun lehmiä ruokitaan myös tuoreella ruoholla. Tätä kautta eläimet saavat optimaalisen määrän aminohappoja, kuten omega-3- ja omega-6-rasvahappoja, jolloin rehunvalmistus saattaa olla jopa edullisempaa. Tällainen ruokinta vaikuttaa positiivisesti maidon makuun ja myöhemmin voin levitettävyyteen. Tilalla on 610 kW:n biokaasulaitos, joka kattaa oman energiantarpeen.
Myös seuraava sukupolvi on jo aktiivisesti mukana Milchhof Friesian -tilan toimissa: poika Kees työskentelee kasvintuotannossa ja tytär Wilma vastaa eläintenhoidon hallinnasta. Toinen tytär Annette opiskelee liiketaloutta ja työskentelee samalla ahkerasti myös tilalla. Oane Landmanin mielestä asiat eivät olisi voineet sujua paremmin: ”Meillä on maailman paras työ: saamme oleskella ulkona, voimme elää luonnonmukaisesti – työskentelemme yhtä lailla niin ihmisten kuin eläinten kanssa – enempää ei voisi vaatia!” Tilalla on erinomainen sijainti maidontuotantoa ajatellen ja tulevaisuuden suuntaviivat ovat jo selvillä.
Viisi Weidemannin konetta huolehtivat eläimistä.
Friesian-tilalla on todellakin tarvetta ammattimaiselle koneistolle: ensimmäinen Weidemannin kone otettiin käyttöön 2018. Sen jälkeen konekalusto on kasvanut viiteen koneeseen. 13-mallisarjan kolme Hoftrackia vastaavat erilaisista työtehtävistä, kuten rehun jakamisesta, olkien levittämisestä ja monista erilaisista kuljetustehtävistä. 7-metrinen teleskooppikuormaaja T7042 huolehtii noin 5 000 neliskulmaisen paalin käsittelystä. Laajalle levittyvän tilan mailla voi kohdata siilon ja biokaasulaitoksen läheisyydessä myös mallin 9580T, jonka on liikuteltava päivässä noin 112 tonnia rehua/materiaalia ja joka on kahdessa vuodessa kerryttänyt jo noin 8 000 käyttötuntia. ”Koneiden on oltava ehdottoman luotettavia ja käyttövalmiita”, sanoo Oane Landman. ”Jos niihin tulee jotain vikaa, tarvitsemme nopean ja kätevän ratkaisun ja korjauksen.”
Groß-Rogessa sijaitseva Weidemann-jälleenmyyjä Seemann Landmaschinen on toiminut jo vuosia tiiviissä yhteistyössä tilan kanssa. Dirk Seemannin huoltopalvelu on käytettävissä 24/7, ja se toimii ehdottoman palvelukeskeisesti. ”Kun soitamme Dirkille, hän tulee aina paikalle. Ei synny seisokkeja”, toteaa Oane Landman tyytyväisenä. Myöskään huoltovälejä ei saa olla liian tiuhaan tahtiin tällaisissa koneissa, joita tarvitaan jatkuvasti. Tässä vaiheessa kuvaan astuu Weidemannin telematiikkajärjestelmä EquipCare, jonka avulla huoltovälejä voidaan ohjata aina ennakoivasti.