Krusen maito ja energia - hyvällä paikalla valmiina tulevaisuuteen

09.06.2017
Weidemann Hoftrac 1140 im Einsatz

Henning Kruse on kokenut ja riskejä kestävämpi maanviljelijä - lataustekniikan suhteen hän kuitenkin luottaa Weidemanniin.

Henning Krusella on käytössään kaksi Weidemannia Butzhausenissa. Pieni 1140 on tehnyt kaikki tilan työt luotettavasti. Siellä on 300 lypsylehmää. Jälkikasvu on 14 päivän jälkeen tuotu Weidemann 1140:lla käyttöpaikkaan kadun vastakkaiselle puolelle. Täällä vasikoita pidetään suuremmissa ryhmissä kolmen kuukauden ajan. Henning Krusella on myös Weidemann 4080T. Suuri pyöräkuormaaja täytetään biokaasulla ja rehuvaunulla, se poistaa pilttuiden lannan ja selviää myös muista raskaista töistä. ”Molemmat Weidemannit ovat jatkuvassa käytössä”, kertoo maanviljelijä. Eläinten pitämisen ja biokaasulaitoksen lisäksi Krusen maito- ja energiayrityksellä on aurinkokennolaitos, jonka pinta-ala on yhteensä 6 400 m².

Personen, Portrait

“Energiateema säästää maidontuotannossa” kertoo Henning Kruse. Vuonna 2011/12 hän päätti irtisanoa työntekijänsä ja ottaa uuden askeleen työssään. Vastuu perheestä ja työntekijöistä sai hänet etsimään uusia mahdollisuuksia. Biokaasu- ja aurinkovoimalaitoksen rakentaminen lupasi uusia mahdollisuuksia. Itse tuotetun energian tarve voitiin saavuttaa vuoden 2012 alussa, mutta laskelmat eivät olleen sen arvoisia. Taas yksi umpikuja. Siitä huolimatta viljelyn mestari kävi oppipoikansa “New Energyssä” Husumissa. Tapahtumien sarja päätti hänen yrityksensä tulevaisuudesta: Äkillisen tulvan jälkeen hänen piti palata kotiin. Hotellilla hän sain tietää, että EEG2012-asetuksessa oli annettu karenssimääräys aloitetuille projekteille, ja että niiden täytyi olla valmiita 30.06.2012 mennessä.

He olivat tuskin päässeet kotiin, kun Henning Kruse teki rakennus- ja lainahakemukset. “Minulla oli kaikki munat samassa korissa”, hän muistelee. “Luotimme siihen jo ennen kuin hakemuksia oli vielä edes katsottu.” Lopulta kaikki meni hyvin ja 30.06.2012 hän voi liittää kolmannen aurinkoenergialaitoksensa verkkovirtaan. “Tietenkin meidän täytyi tehdä joitakin myönnytyksiä,” Koko rakennus oli puinen rakennelma, koska teräsrakennelma vaati pidemmän suunnittelun. Eläimet pystyttiin siirtämään vasta n. 18 kuukautta myöhemmin, koska käyttöluvan saaminen kesti kauemmin.

Nykyisin laitos tuottaa 482 kWp aurinkosähköä Butzhausenissa, jossa on 75 kW:n biokaasulaitos ja 300 lypsylehmää. Alku oli jännittävä, ja nyt toiminta on yhtenäistä kahden luotettavan Weidemannin ansiosta.